Like a Human

Jag upphör aldrig att förvånas över hur folk är så fast i sina egena världar. De går runt, nej, rättare sagt så står de still med blicken stadigt fäst i backen eller någonannastans eller så irrar den och verkar inte se något alls. De blundar, de gömmer sig, de stänger alla sinnen.
Ibland önskar jag att jag kunde göra så. Stänga av, stänga in, stänga bort.
Att sluta känna. Den meningen gör mig rädd. För jag vill ju känna, jag vill ju leva.
Jag vill så mycket. Spelar det någon roll?
Jag är så barnsligt övertygad att man kan göra det man vill. Vill man något, så gör man det. Att det gäller alla, att alla kan göra vad de vill med sina liv. Det finns möjligheter i allt, realistiska möjligheter. Uppnåeliga drömmar. Det skär i mig när jag ser människor runt om mig försvinna ned i 'Jag kan inte'-träsket.
Det verkar finnas en miljon orsaker till varför man inte kan saker.
Ingen verkar se att det finns ännu fler till varför man kan göra det.
Jag vill.
Räcker inte det? Jag vill, jag bestämmer mig, och sedan gör jag det. Vad det än är.
Jag vägrar gå med på att någon annan ska göra min värld mindre,
 säga åt mig vad jag kan och inte kan.
Att låta någon bestämma över en, begränsa en, är att gå med på att sakta kvävas till döds.
Och då är det ju just det, är man inte medveten om det så känner man det inte. Man märker inte av förlusten, för man inser inte att det finns ett annorlunda sätt att leva på, tänka på.



Idag är jag läskigt bedövad. Inte bedrövad dock, inte än. Det fyller mig med en stilla glädje när jag märker att jag har underbara stöttande människor runt om mig, som faktiskt lyssnar och bryr sig. Mitt liv snurrar på, fortare och fortare verkar det som. Jag har siktet inställt, jag vet nu vad jag vill, vad jag ska. Det är en lång väg dit. Mycket kan hända. Så just ikväll vill jag bara glömma, berusa mig, försvinna en stund.
Sen ska jag fortsätta känna.

Before I get much older

Så alltså, nu när jag äntligen, långt om länge står med båda fötterna stadigt på jorden, rak i ryggen och med en blick som inte viker; Visst är det nu jag ska hjälpa andra? Det är nu jag ska försöka överföra, förklara, demonstrera och kanske förtydliga mina insikter för andra. Det är nu jag kan vara stark, men för andra? Jag vill det, men hur gör man?
Hur förklarar man känslan av lugn och övertygelse? Hur förklarar man bristen på konstant rädsla? Hur visar man att ångesten inte försvinner, men att man kan leva med den? Var hittar man orden för att säga att det är möjligt? Vad kan man göra för att visa att man minns smärtan, men att man på ett bitteljuvt sätt undviker den?
Jag vet inte det.
Dock vet jag att inga ord kommer spela någon roll för någon, för det måste faktiskt komma inifrån. Det låter olika i varje själ, och därför kan det aldrig bli rätt när man säger det högt, rätt ord existerar helt enkelt inte. Men jag vill stötta mina vänner, självklart vill jag det. Det enda sättet att göra det på är dessvärre bara att finnas. Trösta, göra te, lyssna, krama. Men inga ord jag säger kommer egentligen göra skillnad och jag tror att det är viktigt att inse.

Jag har kommit så otroligt långt. Inget kan beskriva hur mycket styrka det har krävts av mig, och bokstavligen blod, svett och tårar. Vassa rakblad, långa nattliga joggingturer, hyperventilerande gråtattacker. Jag kan inte glömma det, det är en del av mig. Att minnas hur det känns när att är bäcksvart, hopplöst, lönlöst. Så lönlöst att man inte ens är upprörd över det. Jag kan framkalla känslan, framkalla minnet av den, men andas ut en lättnadens suck när jag också minns att det inte är så länge.
Jag vill faktiskt leva, för första gången på fyra år längtar jag inte efter att dö. För första gången på fyra år tänker jag inte på självmord varje dag. För första gången. På fyra år. Fyra år är lång tid, när varje dag är ofrivillig.
Idag lever jag. Jag valde livet, det tvingade sig på mig gång på gång och till slut hade jag inget val. Jag var tvungen att leva, och ska jag göra något, då ska jag fan göra det bra.
Riktigt bra.




Even when I dream of you

Ni kan receptet vid det här laget; Tajta jeans, urringad top, höga klackar, röda läppar, skimrande hud och nästan två flaskor vin innanför västen, en hel hög med trevligt sällskap och det kan inte bli annat än en helkväll. Eller helnatt rättare sagt, först klockan sju på morgonen började jag och Isha nyktra till. Då satt vi på centralen och väntade på tåget hem. Klockan tio i söndagsmorse stövlar vi in i hallen, säger hej till mamma, går in i varsitt rum och somnar.
Ibland undrar jag om det inte borde hända något tråkigt snart, eller något som inte är underbart roligt som allt hittills har varit. Hela sommaren har bara flugit förbi helt smärtfritt, och helt full av lyckorus. Underbart! Just nu ligger Isha i min säng och försöker att inte somna. Helt plötsligt säger hon konstiga saker; som nyss kläckte hon ur sig "Näsbränna!" av ingen synlig orsak alls.

På onsdag börjar skolan. Jag är laddad. Lite nervös, men pepp. Let's go!

Ibland finns det sanningar

Marcus och jag ligger utsträckta på mage i sängen, och ska försöka sova. Min överaktiva hjärna tycker att det här är ett bra tillfälle att ställa en mycket viktig fråga.

Jag: Var kommer egentligen alla fula människor ifrån? Liksom, varför finns de?
Marcus: Det finns inga fula människor. Det finns bara lata människor.

Det finaste!

Min vän Anton har gjort en film om mig. Så underbart gulligt!
Kolla in:

http://youtube.com/watch?v=uCeHl7JYXnY


Var sak har sin tid

Och nu är inte en tid för att bli förkyld.
Det är inte heller tid till att bli förälskad.
Inte heller förbannad.
Faktiskt inte något som börjar med för-.
Men ändå sitter jag här med halsduk på mig och dricker buljong, med fjärilar i magen, och en ilska surrandes i mig som jag inte riktigt får utlopp för. Jag skyller på febern, den kan få vem som helst att få underliga tankar.
Imorgon tänker jag vara frisk, och alla känslor som ens påminner om förälskade känslor är bortförbjudna. Arg kanske jag kan vara, men förmodligen så ska jag bara vara lugn och glad.
Och nu ska jag titta på Morden i Midsommer med min mor. Hon och jag ses alldeles för sällan.

Det händer när du sluter dina ögon

Well.
Jag vet inte riktigt var jag ska börja. Vet inte heller om jag riktigt kan hitta orden för att beskriva hur jag känner mig, hur jag känner för mitt liv. Bara den känslan av att jag njuter av mitt liv, att jag gläds över att leva, är så ny. Hur ska det då finnas plats för ännu mer? Det gör det ju, det vet jag. Och det närmaste jag kan komma är nog lycka. Eller djup tillfredsställelse. Om nu inte det är samma sak? Världen är full av synonymer.

Igår, eller för er med normal dygnsrytm; i fredags var jag i Göteborg och upplevde massa spännande saker. Lite trevligt umgänge på alla sätt, med olika människor. Träffade Nathalie, som för övrigt är en människa som jag verkligen känner att jag tycker om mer och mer för varje gång vi ses. Vi fikade i massa timmar och pratade och skrattade såsom man bör. Men den konstigaste händelsen under hela dagen var när jag promenerar runt på stan för att fördriva lite tid och helt plötsligt uppenbarar sig en person framför mig. Emma.
Alltså, i mitt allra första inlägg här beskriver jag vad som hände mellan oss, så ni som inte läst det, eller glömt vad jag skrev, får härmed en liten paus för att kunna gå tillbaka och läsa om det.
Tillbaka? Bra, då kan jag fortsätta med att säga att jag stod där och trodde inte mina ögon, för trots allt kom jag inte ihåg så mycket av henne förutom hennes ögon, men jag kände ju verkligen att jag bara inte kunde gå förbi utan att prata med henne. Så jag går lite lagom nära och säger hennes namn med lite lagom mjuk stämma. Åh, min stora glädje när hon vänder sig om och ser på mig och helt enkelt bara säger mitt namn.
Hon kom ihåg mig!
Så vi pratade, och bytte nummer, och det hela var väldigt underligt, men väldigt härligt.

Idag då, eller igår om ni föredrar det, så var det ju Karneval i Falköping, och jag var där, kan man tänka sig. Jag vet inte riktigt vad jag förväntat mig, eftersom jag mest hängde på för att Isha skulle träffa en kille där, men man gör ju alltid det bästa av allt. Det resulterade i en mycket trevligt kväll, men redan vid tolv känner jag att det börjar bli för mycket av det goda. Men ack, eftersom mitt liv är som det är, då uppenbarar han sig. Min riddare i vit rustning.
Bokstavligen, han var, tillsammans med åtta vänner, utklädd till en tempelriddare.
Oh, inga ord kan förklara vad som hände mellan oss, men jag ska aldrig glömma de första ord han sa till mig;
-Du behövde verkligen den där kramen va?
Min trötthet försvann i ett nafs, och umgänget med honom resten av kvällen var verkligen glasyr.

Ah, det har ju hänt tusen andra små underbara saker, små mirakel som sker hela tiden, och det finns inte plats eller ord nog att redogöra för allt. Summan är ändå konstant; total glädje.
Jag älskar verkligen mitt liv som det är nu.

Pain is built to last

Visst är det så att man ska lära sig något nytt varje dag, och man ska lära sig av sina misstag!
Ibland behöver man uppleva saker igen för att inse varför man flydde från det sist. Det är med stor lättnad som jag inser att mina instinkter inte var fel, utan hela tiden visat mig i rätt riktigt, fast jag inte förstått det själv. Det är först nu jag kan sätta ord på vad jag känner i vissa situationer, och därför först nu som jag kan hantera dem.
En del av mig vill verkligen skriva ned allt som hänt, och alla kopplingar, alla läxor, alla aha-upplevelser, men det finns inte rum för det. Slutledningarna finns där, det är de som räknas.
Inga mer marängpojkar, de är portförbjudna i mitt liv från och med nu.
Inga barmhärtighetsförhållanden. Någonsin. Inga barnhärtighetsligg heller.
Allt jag gör ska jag i första hand göra för min egen skull, för att jag vill.
Jag kan lita på mig själv, att jag fattar rätt beslut.
Så nu har jag ytterliggare några byggstenar till mitt liv, ytterligare ett steg framåt alltså. Det är lycka. 


                                                                     'you can try to hide away'

Tänk på det du.

'Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död'


Latinskt ordspråk

Jag vill andas själv!

Jag vill inte vara den du aldrig kan vara utan
den du måste ha inom synhåll
den vars luft du andas
Jag vill andas själv! för min skull
jag vill vara en som du blir glad att se och då vill vara mycket nära
en som du vill kyssa lätt och länge
tills du inte längre kysser lätt men länge
Sen vill jag att du låter mej få väva vidare
och vända åter bara när vi båda vill det.

// Märta Tikkanen

Your sorry ass

Vem skulle kunna tro att ett samtal med en man över en öl på krogen ska leda till att man kvällen därpå är glad över att man har Gevalia hemma.
(Alltså, man får oväntat besök, och lyckas med konststycken att bädda sängen, duscha, klä på sig, borsta tänder och hår, diska och sätta på kaffe på ungefär trettio minuter. )
(No kidding!)
Att man då i nyktert dagsljus ska inse att man faktiskt trivs väldigt bra med varandra, och att en enkel kaffe blev en lång trevlig kväll som slutar med att man får somna med en mans kraftiga armar om sig.
Vem skulle sedan kunna tro att det faktiskt är urhärligt att långsamt vakna bara några få timmar senare av att sagda man återigen drar en intill sig och låter fjärlshänder vandra över ens kropp. Att det sedan är underbart att somna om och sova några timmar till är dock inte alls svårt att tro, men det kan vara värre att tro att frukost med en nästintill främmande man inte alls är underligt, utan känns helt naturligt. Dock känns det väldigt konstigt att stå i pjamas och vinka adjö till en rågblond viking på motorcykel, och att man faktiskt undrar om han var en ängel.
Humorn i detta ligger i att han heter Gabriel.
Som om en sådan här grej inte var tillräckligt, så var det ju så att jag skulle ha dejt. Hade en dejt, med Kristoffer. Jag bara undrar hur min hjärna orkar fortsätta vara aktiv, och hur jag iaf kunde klara av att vara godkänt underhållande med tanke på hur mycket intryck jag har att sortera, och känslor att känna. Men det gick bra, så det blev ytterligare en trevlig kväll, dock av lite annan karaktär. 
Så nu sitter jag här och känner och tänker och tycker så mycket, och jag kan inte riktigt reda ut vad än. Eller hur mycket, eller vad jag ska göra med det. Ska ge mig själv ett dygn att bearbeta tror jag, innan jag ens försöker få ned det i ord. Ord är så luriga, de säger inte alltid allting.  



                                                                    'death to the martyres, come on, come on'

Let me know you're alive

Ni vet hur man, när man är nere och känner sig ensam och liksom ovärdig, kan tänka att; Gud, ingen vill ha mig, varför skulle någon vilja ha mig, jag kommer vara ensam i hela mitt liv. Ni känner igen känslan, det vet jag. Den behöver inte vara befogad, men den finns där ändå. 
Jag kan stolt meddela att jag inte tänkt, känt eller sagt så på flera månader.  
Varför vet jag inte riktigt, jag kan ju spekulera i det, men det känns inte så relevant. Det skulle ju hursomhelst inte hjälpa någon annan att jag berättar hur jag kom hit, eftersom alla utvecklas olika. Men det är stor seger för mig, trots att den har smugit sig på och uppenbarade sig för mig lite försynt idag. För första gången i hela mitt liv känner jag verkligen uppriktigt att jag är bra. Inte bara bra, utan jävligt het. På alla sätt.
För sex månader sedan skulle jag aldrig trott att jag idag skulle tänka att bli singel är det bästa som hänt mig. Då skulle jag sett det som en förlust, ett nederlag, att vara ensam. Idag känner jag hur fruktansvärt skönt det är att bara vara jag, att slippa ta så mycket hänsyn och ansvar för någon annan. Jag kan leka och få all närhet jag behöver, men i slutet på dagen ändå kunna gå hem själv. Om jag vill, för ni ser, det är mitt val.

Igår var en sådan där fantastisk dag som bara bli när förväntningarna är låga och man är sådär härligt avslappnad. En lugn liten fika med Isha förvandlades till en öl med henne och två tjejer som vi av händelse började prata med på Pim's. Det i sin tur blev en underhållande skriksjungande kväll på Husaren. Jag träffade massa trevligt folk, och trivdes ut i fingerspetsarna.
Ni ser, jag trivdes så med mig själv, så att trivas med andra människor blev ett plus, ingen nödvändighet. Så idag är jag lite lätt bakis, men otroligt nöjd. Är också lite nervös, för imorgon ska jag ha en dejt. Min första riktiga dejt på länge, känns lite ovant. Men fruktansvärt roligt.


                                                                       'when the minds got nowhere else to go'

Publikuppvärmning

- Hej, mår ni bra?
- JA!
- Sitter ni bra?
- JA!
- Har ni det roligt?
- JA!
- Heter alla Kjell?
- JA!
Spridda mumel och skratt från publiken. Mannen på scen ser nöjd ut.
- Men det var ändå förvånadsvärt många som hette Kjell!
Skruven är lös, Galenskaparna och After Shave


RSS 2.0