Precis så

What a wicked game to play
To make me feel this way
What a wicked thing to do
To let me dream of you.
What a wicked thing to say
You never felt this way.
What a wicked thing to do
To make me dream of you!
And I don't want to fall in love
With you!

You cry like a baby

I ärlighetens namn; nej, jag mår inte bra. Än. Men jag är på god väg.
Jag förtjänar så mycket bättre. Och konstigt nog har de senaste dygnen varit några av de roligaste i mitt liv. Nej, rolig är fel ord, men ja, i brist på bättre.

Ida kom till mig i måndagskväll och var en ängel. Hela dagen igår satt vi i solen, rökte, pratade om allt mellan himmel och jord, kammade Ted-Gärdestadsfrisyrer, drack massa te och uppfann nya ord. På tal om ord så kom vi också på att vi måste starta en estradpoesigrupp, man måste ju ha en hobby. Du är min babe.

Bara en timme efter Ida gått, så kom Pamela (I tell you, skiftarbete) och vin och diverse andra substanser plockades genast fram. Satt i min soffa i timmar och pratade, hon missade bussen, vi gungade och skrattade så mycket att jag säkert blir vräkt, tog massa bilder, grät (det stod jag för) och skrattade massor.  Sen tror jag att jag lyckades svänga ihop en risotto mitt i ruset, och jag lär väl se spåren efter det när jag orkar gå upp.

Idag ska jag ge mig tid att vila. Andas. Och sen ska jag ta tag i mitt liv igen. Jag är stark, och jag har planer, och jag har alla möjligheter i världen.

You would take me anywhere

Över trettio timmar har gått och inte ett ljud.

Jag känner allt och inget, samtidigt.
Bedövad, förvirrad, tacksam, arg, ledsen, konfys, tveksam, stark, osäker, lycklig, hoppfull, förkrossad, apatisk, analytisk, nyvaken, chockad, rädd, energisk, orolig, otillräcklig, kraftlös.
You name it.
Än kan jag inte sätta ord på så mycket. Men det hjälper att älta just nu. Ett litet tag.
Allt har en mening, jag känner det så tydligt.
Fast jag kan inte riktigt andas, och du är längre bort och ändå närmare än någonsin.
 

All kärlek jag har i kroppen, och det är mycket, till mina otroligt fantastiskt stöttande vänner. Ni är precis där ni ska vara, och jag är så djupt glad att jag får luta mig mot er nu. Att jag slipper vara ensam med mina känslor och mina tankar. Att sängen slipper vara tom.
TACK.


Inget kaffe än idag, men ett par cigaretter och snart stundar det första glaset vin. Oh, ljuva dekadens.

What do you do, with the left over you?

1 flaska vin, 5 muggar kaffe och 8 cigaretter och fem timmars orolig sömn senare. För att inte nämna de femton timmarna innan, då allt koncentrerades till att andas in-ut-in-ut-in-ut.
Jag har om 3.5 timmar överlevt ett dygn.
Sen ska jag ta itu med det andra.
Jag tror att jag kan andas nu.
Kan någon snälla säga åt mig att jag drömmer? Det känns så. Overkligt.
Nu när jag vaknade började jag för första gången tänka på allt som var sista gången. Vissa gånger som även var första gången. Hur kan något ta slut innan det knappt börjat? Hur kan något som knappt börjat
göra så ont?
How can you live so happily,
while I'm sad and broken down?


Det var orden jag aldrig ville höra

Where do you go, with your broken heart in tow? 
What do you do with the left over you?
How do you know, when to let go?
Where does the good go?
Where does the good go?






Look me in the eye and tell me you don't find me attractive
Look me in the heart and tell me you won't go
Look me in the eye and promise no love's like our love
Look me in the heart and unbreak broken It won't happen
It's love that leaves and breaks
The seal of always thinking you would be
Real happy, and healthy, strong and calm
Where does the good go?
Where does the good go?
Where do you go when you're in love, and the world knows?
How do you live so happily while I am sad and broken down?
When do you say it's up for grabs and that you're on your way down?
Where does the good go?
Where does the good go?



I have a new friend now

Åh, ljuva helg. Underbara Göteborg. Härliga människor. Fantastiska liv.

Gled ned i lördags, börjar med en relativt snabb fika med Mimmi och hennes vän Sonja. En sväng på stan, och en tur ut till mormor och morfar. Bussen in till stan igen, en promenad över Järntorget och upp till Skansen.
Blir bjuden på middag hos Dag, så sjukt gott. Massa prat och en god natts sömn.
Började dagen idag med att gå ned till Ica och köpa kladdkaksingredienser, och svänger ihop denna lite snabbt innan frukost. Imundigar både frukost och en bit kladdkaka innan jag gjorde mig vacker och (genom regnet) tog vagnen in till stan.
Mötte upp Nathalie för den efterlängtade fikan med henne. Är alltid så sjukt glad över att träffa den bruden.
Nästa steg i programmet var en premiärfika med Ninni, och det var ett sådant där tillfälle då det bara säger klick. Man vet när man verkligen hittat en vän, om ni förstår? Vi hade lätt behövt några timmar till.

Så nu är jag hemma igen, och ska sova tidigt ikväll hade jag tänkt. Blir mycket i början av veckan nu, för på onsdag blir det Malmö, och honom. Jag längtar.

If I cry

Jag pendlar mellan ett fruktansvärt vardagligt praktiskt läge och ett extremt existensialistiskt filosofiskt.
Hur existensiellt är det egentligen att diska?
Om allt påverkar mitt mående, och min mentala häsla står i direkt med allt jag gör, tänker, känner, läser, säger och ser, och att jag egentligen borde meditera 24/7 men hur gör man då med tvätten?

Det är många olika nivåer att ta hänsyn till. Jag har inte riktigt hittat balansen än, att leva nu samtidigt som jag måste bibehålla någon slags framtidsvision. Jag har lättare för att lyssna på mig nu, och kanske blir jag lite lugnare, men på ett högst paradoxalt (eller kanske helt logiskt?) sätt gör det mig mer energisk.

Inatt sov jag dock i 16 timmar, så imorgon måste jag gå till vårdcentralen. Den där mystiska infektionen jag tydligen hade har i kroppen måste jag få bukt med. Det är att ligga i hårdträning inför Vårruset som går av stapeln 14 maj, 5 km på 35 minuter är målet. Tydligen så är det inte så smart att träna om man inte är frisk.

Idag var det premiär! Första turen på inlines, så underbart gött. Har överlag varit ute mycket i solen idag, tvättat fönster hos mor min, och ätit glass. Glass är gott. Egentligen borde jag plugga nu, men min hjärna vill inte samarbeta. Min hjärna vill kramas och mysa och pussas, och inte bara min hjärna! Mitt hjärta och min mage, och faktiskt alla mina organ är med på den idéen.

I helgen bär det av till äventyr i Göteborg, ska äntligen få ta den efterlängtade fikan med min Nathalie. Satsar på en grymt skön helg.

Jag vet, jag kan vara svår ibland

Å ena sidan är jag fortfarande sjukt rastlös, och jag vill härifrån, och jag är faktiskt ganska stressad inför sommaren, mer än vad jag kanske vill. Detta gör mig förbannad och mer cynisk än vanligt, och lite bitter, på ett hopplöst sätt.
Men, å andra sidan så börjar det sjunka undan lite. Det var värre i helgen. Vetskapen om att det handlar om att bara gilla läget och stå ut. Saker kommer förändras, hända och upplevelser kommer dyka upp. Till hösten kommer det se annorlunda ut.
Och även om det inte gör det, så skulle det nog vara okej. För jag har det faktiskt jävligt bra. Hör ni det? Jag har det så sjukt jävla bra!
Sen att jag saknar honom och längtar som as till Malmö, det spelar på något sätt mindre roll.
I've got things to do, places to be.

Saras risotto

Med inspiration hämtad från min matguru inventerade jag i skafferiet och hittade på en alldeles egen version. Det blev ljuvligt gott, men jag har få exakta mått eftersom jag gick på känn, såsom jag alltid gör när jag exprimenterar i köket. Lätt var det, och gott blev det.

image11

(Bortse från den panerade fisken som jag tänkt ha till, men struntade i.) Ingredienser: Ris, grädde, grönsaksbuljong, smör, ca ½ hackad lök, en hackad vitlöksklyfta och riven smakrik ost.

image12
Stek löken och vitlöken lätt i smör i en kastrull.

image13
Tillsätt lagom mycket ris. Vilket i detta fall rörde sig om ungefär 1½ dl skulle jag tro.
Rör om. Ha grönsaksbuljongen beredd.

image14
Häll i lite, ungefär en dl grönsaksbuljong. Rör om. Riset kommer suga åt sig av vätskan, och då ska du hälla på mer grönsaksbuljong. Rör om. Upperepa, och rör om hela tiden.

image15
Efter tio-tolv minuter, då du hällt i en skvätt grönsaksbuljong, rört om, hällt i mer och rört om hela tiden, så ser det ut ungefär såhär. Smaka på riset nu, är det fortfarande hårt i mitten så kör några buljong/röra om- vändor till.

image16
Häll i en skvätt grädde, efter behag. Låt den rivna osten följa efter, och rör om. Krydda med lite lite salt, vitpeppar och svartpeppar.

image17
Njut, åh njut. Och bränn dig inte på tungan.

När du prövat det här, dubbla doserna på allt och bjud alla du känner på den här risotton.
(Jag skulle kunna tänka mig att purjolök vore himelskt i, men det hade jag ingen hemma. Om någon prövar det i, berätta hur det blev!)

I would do it all again

Jag kan inte direkt påstå att mitt nya liv flyter på särskilt bra. Det är ungefär som det gamla; jag sover för länge, äter för dåligt, tränar antingen för lite eller för mycket och är ganska seg. Men, man ska inte ge upp, och även om jag har slumrat bort halva den här dagen redan, så ska jag göra det bästa av det som är kvar.

Helgen har varit underbar, på ett underligt sätt. Det har hänt så mycket, det mesta inom mig. Saker börjar falla på plats men jag kan inte se något tydligt mönster än. Men jag känner verkligen att jag är på rätt väg.

Unbreak broken

Ja, min förutsättning att få en normal dygnsrytm fungerade igår, men av någon anledning inte idag. Sov på tok för länge, men är ju å andra sidan väldigt utvilad nu. Känner mig snygg.
Det är bra, för jag ska in till stan idag och träffa Ida, och det ska bli så skönt, så härligt, så trevligt, och jag verkligen längtar efter att få prataprataprata. Okej, över en te, och inte en latte, men det är ju som det är med det.
Så nu; förutom det ständiga gisslet angående vad jag ska ha på mig så ska jag göra mig vacker och flyga in till staden.

(Jag har Tegan&Sara i huvudet, och låten vill inte försvinna, och det är inte världens peppiagste låt, och jag behöver pepp-låtar. Men jag vaknade med den i huvudet. Måste ha drömt om den också.)

Nykär

Jag tänkte skriva om kärlek.

För å ena sidan har jag en gammal kärlek, en som funnits i mig så länge jag kan minnas, och som blivit så självklar men inte mindre värd för det. Jag talar naturligtvis om Göteborg, denna underbara stad, där jag alltid känner mig mer levande än någon annastans. Gatorna är välbekanta, dialekten ligger i både gener och blod och sältan i luften och spårvagnarna och vinden och backarna och livet. Så jag är inte på något sätt missnöjd med kärleken till den staden, men...
Jag har blivit förälskad. Det var absolut inte meningen, och jag hade verkligen inte förväntat mig det. Men nu sitter jag och surfar runt och klickar automatiskt in på allt som har med Malmö att göra. Jag längtar dit, med precis samma intensitet som jag förut längtat till Göteborg. Och okej, jag har bara tillbringat fem dagar i Malmö, och säkert fem år i Göteborg så det går inte alls att jämföra, och när nyförälskelsen har lagt sig så kommer jag ta mitt förnuft till fånga och inse att man bryter inte ett livslångt förhållande. Det är en övergående fas.

För det första; språket. Jag förstår ju inte vad de säger i Malmö. Men, det är platt. Jag gillar platt. Och vad det gäller vinden och saltet och havet så är det ungefär lika.
För det andra så känner jag ingen i Malmö (jo, ja, en, men en människa är inte något att...äh. Strunt i det.) och i Göteborg har jag redan en ganska stabil och väldigt härlig umgängeskrets, trots att jag inte bor där. Men, att knyta kontakter och skaffa vänner har inte direkt varit något stort problem, heller, så nu löjlar jag mig.

Och vad pratar jag om egentligen? Det är ju inte som att jag slutat älska Göteborg, och jag är ju inte otrogen på något vis. Nej. Men jag känner mig lite skuldmedveten, och tror att jag måste ta tåget ned så snart som möjligt och förklara hur det ligger till. Sätta mig på Lejontrappan och lyssna på vallgraven och spårvagnsrasslet och få solen i ögonen och få den där riktiga härhörjaghemma-känslan.
En tillfällig förälskelse, det är allt. Men, oh, Malmö, you make my heart sing.

Det som du övergav

Idag är jag uppfylld av estradpoesi, av en röst mjuk och len som varm choklad. Det var en ny upplevelse, och jag fick mersmak. Ett nytt härligt underbart sätt att förhålla sig till ord.

Jag har träningsvärk i ryggslutet efter dansen igår, och en stelhet i nacken efter att ha suttit böjd över böckerna i över fem timmar. Läsa, anteckna, rita upp diagram, göra sammanställningar. Ja, jag tycker faktiskt om att plugga. När jag väl gör det.  

Jag vill slita av mig mitt liv

Om sex minuter är den här dagen slut.
Det har varit en bra dag, men nu börjar orden ta slut.
Imorgon ska jag andas in rosa glädjeglitter och tillåta mig själv att vara lycklig och fokuserad. Imorgon ska bli en konstruktiv dag, imorgon ska jag vara lugn och utvilad för inatt tänker jag inte drömma.

Hit the road Jack

Alla känslor som rumlat runt i mig de senaste veckorna börjar kanalisera sig. De strålar samman, och energierna blandar sig och jag märker till min förvåning att jag känner mig arg! Så av alla känslor som jag skulle kunna känna, alla känslolägen jag förmodligen borde vara i så känner jag mig förbannad. Så förbannad att det är komiskt och jag garvar åt det.
Jag vill rensa ut, slänga allt, börja om från början, och något fysiskt jobb som att demontera en altan eller något känns otroligt lockande. Jag vill förstöra. Och det visar ju att jag faktiskt fortfarande är precis lika destruktiv som alltid, skillnaden är väl att jag vill rikta den utåt nu?

Men, det var inte alls det jag skulle skriva, det bara kom. Jag hade tänkt att skriva om min dag, och hur pepp jag känner mig för framtiden, och hur jag inte är rädd längre, för jag har insett en mycket viktig grej. Allt är ju fan precis som vanligt. Och därmed inget att hetsa upp sig över.

Förutom att bli förbannad tydligen.




Dikt och verklighet

Men drömmar äro drömmar,
och ord äro ord,
nu sitter du och sömmar
som förr vid ditt bord
och tittar genom fönstret
och tänker milda tankar,
mens vackert efter mönstret
sig blomsterslingan rankar.

Och ensam med mitt fula
mig själv i en kula
jag står förstämd och blickar
i spegelns glas som förr,
mig tycks en flicka nickar
i ögats öppna dörr,
i själva irisringen,
men strax så är det ingen.

Blott samma gamla Ego,
som icke kan betagas
och icke ändra sig,
om och från himlen stego
en gammal gudasagas
kariter ned och nego
och liknade dig
och rodnande tego
och längtade tysta
i smyg att bli kyssta
av mig.

Ty jag är dömd att veva
mitt verspositiv,
och du är gjord att leva
ditt älskande liv,
det är som kärleksfrasen
mot smeket av handen,
som blommorna mot vasen,
som orden mot anden.

- Gustaf Fröding, Stänk och flikar (1896)

Where does the good go?

Jag delar säng med en galen katt och hennes leksak. Måste ju faktiskt säga att de senaste nätternas sovsällskap har varit klart mycket bättre. Det är härligt att sova med någon. Jag vänjer mig vid det så fort. Så just nu vill jag inte somna, även fast jag är katastrofalt trött och ska upp tidigttidigt imorgon. Då ska jag börja mitt nya liv, som jag egentligen smygstartade redan idag. Eller, nej, redan igår.

Igår levde jag som jag alltid vill göra; Ägnade hela dagen åt att öva mig att gå vilse, läsa böcker, dricka te, spatsera runt på främmande gator, gå på museum, titta på folk, dansa, samt på rent infall gå in och söka jobb i en affär i en stad som jag inte ens bor i. Sen efter många timmar på egen hand mötte jag upp honom och spenatsoppa och levande ljus och massa närheten avslutade dagen.


Jag saknar dig inte
och jag tänker inte på dig
förutom ibland,
då och då.
Kanske kan jag komma ihåg ditt leende,
och hur din hud luktar.
Men förmodligen minns jag inte alls hur din
skäggstubb kittlar min hals,
eller hur dina läppar känns mot mina.
Jag längtar inte efter dig
och jag önskar inte att du vore här
förutom ibland,
då och då.

                                  Sara Westman


A little bit in love with you

Vart börjar man?
Torsdag kväll ankom jag till Malmö, ett mörkt sådant. Men så kom han gående, och allt blev lite ljusare. Nej, inte riktigt, men det var fantastiskt att få träffa honom igen.
Dagarna sedan dess har glidit förbi, och de har varit fyllda med långa långa promenader, matlagning, kramar, sömn, allt annat man kan göra i en säng, äta glass direkt ur paketet, tarotkort, schack, långa frukostar, te, sockerkaka, korsord, massa samtal, skoskav, second hand, tystnad.
Planen från början var att jag skulle åka hem igår, men, ja, jag är kvar. Kvar i en tvåa i Malmö, han är på jobbet, och jag har en lång härlig dag framför mig. Böcker att läsa, ord att plugga in, promenader att gå, kladdkaka att baka.
Massa känslor i omlopp. Men; jag är så lycklig.

Réssuit à tout

En blinkning, och så är det onsdag.

Nyss var det söndag, och jag började den morgonen med att ringa något som känns som det viktigaste samtalet jag någonsin ringt. Igår spenderade jag hela dagen med Ida och det var som att tiden krympte, och förra våren blev så otroligt nära. Samtidigt expanderade tiden och jag insåg med en hisnande känsla vad som har hänt på ett år. Hon är en underbar flicka, hon, dendär, med de gröna ögonen och hjärnan och hjärtat och sinnet som jag tycker så mycket om.
du är rätt ung, jag är äldre än du, men du röker så jag skulle säga vi är plus minus noll

Imorgon bär det av till Malmö, och till honom.
Det pirrar på baksidan av mina lår när jag tänker på det.


Je ne réssuit pas à tout, mais je jamais éssuit.


Het linssoppa med sval citronyogurt

image5

Ingredienser: ½ röd chili, ½ gul lök, 1 vitlöksklyfta, 2msk tomatpuré,
2 potatisar, 2 dl röda linser,
6 dl grönsaksbuljong, salt, peppar, spiskummin, 1 lagerblad, koriander.

image7

Hacka chilin, löken och vitlöken. Stek hastigt i olivolja.

image8

Tillsätt tomatpuré, rör runt.

image9

Tillsätt grönsaksbuljongen, potatisen i bitar, linser och kryddor. Rör om. Låt puttra i ca 30 minuter,
tills potatisen och linserna är genomkokta.

image10

Servera med citronyogurt [blanda créme fraiche med citronsaft, salt och peppar.]

Kanongott!

He kept every secret I told

Att sitta mitt i sängen, omgiven av diktsamlingar. Att följa molnens vandring över den blå blå himlen. Att vakna självmant efter fjorton timmars sömn. Att njuta av ensamheten. Att samtidigt sakna.

Jag blir poetisk och filosofisk, jag längtar efter solglasögon och en latte och en uteservering och ett anteckningsblock. Jag blir glad och spontan, och spontan är ingen ord i mitt vokabulär, men jag vill bli det.
Jag vill vakna en morgon, vara någon annanstans, jag vill att det ska vara tidigttidigt, ungefär gryning och jag vill vända mig om till den sömndruckna i sängen och med lysande ögon säga; Kom! Kom, vi går ut! Vi går till havet!
En vandring på tomma gator, en nyvaken stad, fiskmåsar, doften av salt, en orörd känsla i luften, den som alltid finns där i tidens ingemansland. Sen ett hav, grått, stilla, lockande.
Sjävklart skulle jag i ett nafs vara naken och kämpa mot kyla och gåshud och steg för steg ta mig ut och känna att jag lever, jag lever och jag ska skratta mot skyn och triumferande negligera den troliga förkylningen.
Sen te, varmt te, mycket och vi kommer hitta svaret på livets alla frågor, vi kommer vet varför och hur och när och vi kommer enas och jag kommer kanske sluta tvivla och den där kontakten kommer finnas där hela tiden.

Jag ser det så tydligt, jag har redan känslan i bröstet och jag blir otålig och glad och lycklig, alldeles av mig själv, och jag vet kanske nu att inget spelar någon roll, att min bästa roll kommer vara rollen som din, för då kommer jag inte behöva spela och jag tvekar och undrar och rannsakar mig själv efter motsättningar. Jag vill inte höra dig säga vad du behöver och vill ha, jag vill inte frestas till att bli just sån, för jag vet att jag kan, men det skulle inte vara på riktigt liksom. Så jag sjunger högt och ler och lyssnar inte, för det räcker att min själ vet vad den behöver, min hjärna behöver inte vara så involverad. Inte nu.

Glädjerus.

Damn, I wish I was a lesbian

(Och nej, jag önskar inte det, inte på riktigt, men jag har kommit in i en Hello Saferide-noja. Yep)


Det är morgon, fredag morgon, och jag är vaken. Det är strålande tider.
Efter de senaste dagarnas hormonchock ihop med kaffeabstinens och abstinens efter en viss onämnbar person så börjar jag komma upp ur mitt lilla svarta hål. Det är ju en underbar dag! Mindre underbart är väl att jag ska till läkaren, men hey, det är ett nödvändigt ont, och jag tänkte peppa mig själv med att ge mig själv tillstånd att gå lite på stan efteråt. Vill köpa en rosa tvål!

Kärleksdikt

Gör mig glad i den mörka natten,
gör mig glad med din blick.

Jag vill se hur det glänser i dina ögon,
det är där jag vill vara.

Gör mig glad med dina armar och håret,
det är det jag vill känna.

Sorg finns det att bära i riklig mängd,
av glädje inte mer än en liten skäppa

Inte mer än som ryms mellan tummen och
                                                                   pekfingret
när jag tar i ditt öra


Bengt Anderberg

Hur kan jag säga

Hur kan jag säga om din röst är vacker.
Jag vet ju bara, att den genomtränger mig
och kommer mig att darra som ett löv
och trasar sönder mig och spränger mig.

Vad vet jag om din hud och dina lemmar.
Det bara skakar mig att de är dina
så att för mig finns ingen sömn och vila,
tills de är mina.

                                            Karin Boye



Älska Karin Boye. Alltid.

I'll be nice to you

Och orden som inte finns de kommer ändå i en strid ström och skulle jag prata skulle jag göra det på både in- och utandning och egentligen vet jag ju inte vad jag ska säga och det finns så mycket jag menar men inga ord. Så jag pratar utan att säga något och egentligen skulle jag viljaskrivautanskiljetecken men det blir så jobbigt att läsa och det blir ändå en konstig monolog där jag kanske kanske kommer fram till något.
Att ligga i sängen och inte kunna sova för huvudet bara snurrar av tankar och låttexter och dina ord, min ord, våra blickar, tystnader och ja, ibland säger tystnader mer än ord och varför är jag aldrig tyst när jag ändå inte säger något substansiellt, om det nu ens är ett ord ? det kanske är så jag ska göra istället, hitta nya ord, oanvända, som inte är naggade i kanten, och sönderanvända och utslitna och definerade till oigenkännlighet.
Inget finns och allt existerar och aldrig har det väl varit mer sant än nu, och det finns nog ingen sanning och jag får ompröva hela mig själv, hela mitt jag, och inte bara får, jag vill göra det, jag vill bli den du får mig att bli och jag känner inte igen mig själv, på ett bra sätt och jag glömmer lite att andas och jag virvlar ned i känslor och jag vill bara skrika rakt ut, ta tag i mig själv, och jag gör det och det blir stilla och jag blir lugn och jag överraskar mig själv med att cykla längs gatan i vårsolen och le för mig själv, bara le, såsom nykära gör, och jag blir rädd och vill gå tillbaka till att vara bitter och sur och cynisk och kunna ha den kontroll jag inbillade mig själv att jag hade.
Jag var så övertygad om att jag byggt mitt liv kring mig själv, i singularis, för trots min inbyggda komplexitet så är jag en person och min förvåning, i presens, att det helt naturligt fanns plats för en till och jag hade aldrig insett att det hade varit tomt innan, men du kom in och fyllde ett tomrum, tog en plats som jag inte visste att jag hade förberett men allt fanns för två och du fick plats, nejnej, får plats i mitt liv och det skrämmer mig, självklart skrämmer det mig. Helt plötsligt har jag ju främmande saker i min kyl, som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med, men jag tänker lära mig, inte för din skull utan för min egen, och en saftflaska som betyder så mycket mer än vad en saftflaska förmodligen borde göra, och en rosa tandborste och faktiskt också en mössa och en halsduk och de luktar som dig och ja, jag erkänner att jag faktiskt har luktat, inte av saknad utan av nyfikenhet, eller, det är det jag intalar mig själv.
Lyckan sprider ut sig, utan att fråga så sträcker den ut sig i hela sin längd i min kropp och fyller mig med sin glans och jag tänker att det är bara hormoner, fysik, biologi, adrenalin, endorfiner, men finns de i ditt leende som för alltid är inpräntat på min näthinna? Alla skyddsmurar har rasat och jag står där naken men jag är inte rädd och det gör mig mer rädd än något annat och rädslan skrämmer lyckan på flykt men bara en liten stund, för sen smyger den tillbaka och lugnar mig. Jag vill inte veta vad som ska hända, för jag vill njuta av mitt luftslott som jag ömsom raserar och ömsom flyttar in i, jag vill leva i min jävla utopi, en framtid som inte finns, som aldrig kan existera för jag räcker inte till och jag har istället fått andra mål och andra tankar, nya tankar och jag vill bli en bra människa, en bättre människa, en sån som du, fast nej, jag vill vara som jag fast bättre och testa min styrka, min ambition, mitt engagemang, min viljestyrka.
Det går så snabbt och det växlar hela tiden och jag hinner ju inte riktigt med och jag vill inte vänja mig vid något, för det finns en risk, det finns alltid en risk att det inte varar och vad gör jag då? Du borrade dig rakt in i mig som en pil, och det gjorde inte ont, inte en sekund, men är det nu jag bara har två val; att låta pilen sitta kvar tills såret läker och sveper in den i vävnad och hoppas på att den får sitta, för om den dras ut då så fösvinner delar av mig och jag vill inte vara med om den sjuhelvetes smärtan eller ska jag självmant dra ut den redan nu och hoppas på att jag inte förblöder och då bara komma undan med ett ärr till, för visst borde det få plats ett till ärr i min själ, om det inte är för stort. Eller finns det fler val som jag inte ser, som jag inte vet om?
Jag är inte bra på att passivt vänta, men för första gången någonsin så känner jag att det är det jag verkligen behöver, måste, vill göra. Och jag vill inte säga något högt, jag kan inte ens tänka det, alla dessa patetiska ord och uttryck som förlorat sin meningen men som ändå visar precis vad det är och jag aktar mig för vissa ord, men du vet att jag tänkt dem, och du aktar dig också, men jag vet inte av vilken anledning och jag vill inte fråga för jag tror inte att jag skulle vilja höra svaret. Du skulle aldrig ljuga och jag älskar tycker om det hos dig, och just därför så håller jag käft, jag tiger och tiger och min hjärna svämmar över och jag borde verkligen sova för det är mitt i natten och varje fiber i min kropp brinner, glöder, vibrerar av aktivitet.
Tiden spelar inte längre någon roll för någonstans är det ju så, vi har hela livet på oss och jag vill inte stressa sönder allt, stressa sönder mig, och folk säger lycka till, lycka till med vad? De förstår inte, och hur ska de kunna göra det när inte ens jag förstår men jag vet ändå och det jag vet gror i mig, ett litet litet frö som spirar utan min samverkan, som sprider ut sina gröna blad, små och nya och spröda och vilken jävla liknelse, så kan man ju inte säga. Det pirrar i magen ibland och jag vet inte om det är ett bra tecken, för hur ska det egentligen kännas?
Jag får visioner av sommaren och jag får för mig att jag ser en vag kontur av en mening med vissa saker, och självklart, som med allt annat kan jag inte säga det högt än, för det finns bara i mitt huvud och vi vet ju att mycket som finns i mitt huvud är irrationellt och naivt och jag lever kanske trots allt i det blå fast jag tycker att jag är så torr och praktisk och överfokuserad och mina fötter är fastborrade i jorden och jag har inga förhållningsregler längre, de försvann med dig, helt plötsligt har jag bara en kärna av mig själv som är konstant, resten av blivit mjukt och omformligt och suddig i kanterna.
Vad är oddsen att man av alla dikter i världen ska ha samma favoritdikt? Läser jag in mer i det än vad jag borde göra, försöker jag få det sammanträffandet är berätta mer än vad det verkligen gör? Och antingen är jag mer osäker än vad jag själv tror eller så är jag fullkomligt säker, så säker att jag förvirrar mig själv och det finns absolut ingen logik i något längre, och jag skulle göra så sjukt mycket för dig om du bara bad mig om jag trodde att det skulle spela någon roll, men det gör det inte, så jag sitter här, rakryggad med tårar i ögonen och ett skratt på mina läppar för du påverkar mig.


Säg till om jag stör,
sa han när han steg in,
så går jag med detsamma.

Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens.
Välkommen.
                                                    Eeva Kilpi


RSS 2.0